2005


Вчера – 21.12.2005 г., само 8 седмици след официалното излизане на OpenOffice.org 2.0, излезе нова версия. Тя е резултат от новоприетата политика на по-кратък жизнен цикъл за издаване на версия. Поправени са множество бъгове, и са добавени нови възможности. За да сме напълно честни трябва да се отбележи, че все още има някои бъгове, но критичните такива са отсранени. Следващата версия също ще бъде пусната след подобен кратък период, така че отсраняването на бъговете ще бъде бързо. В очакваната версия 2.0.2 освен поправките на бъгове също така ще бъдат добавени нови възможности, като едно от тях се надявам да бъде азбучното номериране на български език.

Новата версия можете да я изтеглите както винаги от обичайното ѝ място. За момента има версия за GNU/Linux (rpm и deb пакети, ако някой има желание да генерира от тях пакети за Slakware е добре дошъл), Windows и Solaris Sparc ОС. Скоро ще бъде качена версия за MacOS X, и се надявам да има версия и за FreeBSD 5.4/60.

Желая ви приятно използване на новата версия.

П.П. Понеже речниците за проверка на правописа, сричкопренасяне и синоними се разпространяват под GPL лиценз, те не могат да се разпространяват заедно с инсталацията на OpenOffice.org. Т.е. те трябва да се инсталират допълнително. За целта има създаден помощник за тяхното инсталиране. Скоро ще сложа връзка за сваляне на пакета с речници и с помощта на този помощник ще можете да си инсталирате речниците.

П.П.П. За ентусиастите които имат желание да изпробват междинни билдове, да тестват и да докладват проблеми, могат да следят новините тук.

Няма коментари (добавете) | 2 532 пъти видяна

Качих кандидат версиите за freeBSD. Можете да ги намерите на стадартния адрес.

П.П. В момента се подготвя петата кандидат версия. Скоро ще бъде качена на сървъра.

П.П.П. Пачът за азбучното номериране върви добре. Сигурно няма да влезе в 2.0.1, но се надявам да стане за 2.0.2. Мишо е направил предложение да се направят малко по-глобално нещата. Т.е. да се добави настройка чрез която да се създават номерации, така потребителя ще моеж да си задава каквато си иска поредица за номерация.

Няма коментари (добавете) | 2 410 пъти видяна

Готова е четвъртата кандидат версията на OpenOffice.org 2.0.1 за Linux (rpm и deb пакети, en-bg е английски + български език, bg-en е български + английски език) , Windows (основни инсталции на английски и български език и съответните езикови пакети) и версия за Solaris Sparc (пълна версия на английски език и добавка за български език). Също така има SDK за Linux и URE за Linux и Windows (служат за програмиране към ООо). Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България).

Пълният списък с поправените грешки и добавените нови възможности можете да намерите тук. Все още излизането на крайната версия на OpenOffice.org 2.0.1 се отлага поради многото неоправени бъгове. Предполагам че излизането може да бъде отложено дори за след Нова година, понеже покрай празниците потребтиелите нямало да седнат да обновяват софтуера си. Но ще видим какво ще стане на края. За сега сме в очакване.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблемите. Приятно тестване.

Проектът е отворен за всеки доброволец, който имат желание да помага. Проекта има нужда от създаване на екип за контрол по качеството. Така че който има желание да участва в този екип може да ми пише на пощата ми в АБВ.

Няма коментари (добавете) | 2 541 пъти видяна

Готова е втората кандидат версията на OpenOffice.org 2.0.1 за Linux (rpm и deb пакети, en-bg е английски + български език, bg-en е български + английски език) и Windows (основни инсталции на английски и български език и съответните езикови пакети). За разнообразие има и версия за Solaris Sparc (пълна версия на английски език и добавка за български език). Също така има SDK и URE за Linux (служи за програмиране към ООо). Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България).

За този билд все още няма пълен списък с оправените бъгове и новите неща.Все още излизането на крайната версия на OpenOffice.org 2.0.1 се отлага поради много неоправени бъгове. Предполагам че излизането може да бъде отложено дори за след Нова година, понеже покрай празниците потребтиелите няма да седната да обновяват софтуера си.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблемите. Приятно тестване.

Проектът е отворен за всеки доброволец, който имат желание да помага.

Няма коментари (добавете) | 2 299 пъти видяна

Готова е кандидат версията на OpenOffice.org 2.0.1 за Linux (rpm и deb пакети, en-bg е английски + български език, bg-en е български + английски език) и Windows (основни инсталции на английски и български език и съответните езикови пакети). Също така е готово и SDK и URE за Linux (служи за програмиране към ООо). Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България).

Пълния списък с оправените бъгове и новите неща можете да намерите тук. За сега излизането на крайната версия на OpenOffice.org 2.0.1 е отложено за началото на декември. Да се надяваме, че няма да има ново отлагане и ще успеят да отстранят проблемните бъгове.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблемите. Приятно тестване.

Няма коментари (добавете) | 2 338 пъти видяна

Реших да взема да понапиша какво става в кухнята.

По принцип денс трябваше да излезе новата версия OpenOffice.org 2.0.1, но както винаги явно ще се забавят нещата. Все още не зная всички подобности по нвите неща в тази версия. В момента правя един пач с който да може да се доабви азбучно номериране на кирилица. за сега върви успешно, но има една треска която трябва да оправя и затова няма да го има в тази версия. Надявам се да бъде включвно за следващата 2.0.2 версия която трябва да излезе през февруари. В текущата версия коят трябав да излезе има добавена поправка която дава възможно да се добавят повече от 8 предефинирани типове номериране. За сега са го увеличили на 16, което мисля че е достатъчно за сега.

Също така от тази версия речниците вече няма да са в инсталациите. Това което го правихме до сега не беше много легално. Речниците ни са под GPL лиценз, докато ООо е под LGPL и не трябва да се разпространяват заедно в една инсталация. Молих Радостин ако може да се смени лиценза на LGPL, но той отказа, така че ще трябва да си инсталирате речниците допълнително. Ще ги сложа на сървъра така че да можете да си ги изтеглите и да си ги инталирате през помощника за инсталиране на речници. Помощника вече има превод и на български така че не би трябвало да е проблем инсталирането. Превели сме също така и помощника за инсталиране на шрифтове. Преводите на тези два помощника ще ги има във версия 2.0.1

Това е за сега. Скоро очаквам да излезе билд m142 който май се явява RC версия и предполагам може и да стане финалната версия за пускане ако няма проблеми при тестовете.

Това е за сега. Да се надяваме че скоро ще пуснат 2.0.1

Няма коментари (добавете) | 2 522 пъти видяна

Аз и Софткей България инициатор на „В Обединена Европа с лицензиран софтуер“, представяме за продажба Free BG Office for Windows – компакт диск с безплатни програми, повечето локализирани на български език.

Комбинирането на безплатен и легален софтуер дава прекрасна възможност на отговорните български фирми да реализират значителни икономии и да запазят информационната си адекватност.

Третирането на употребата на пиратски софтуер в рамките на организацията, като данъчно нарушение значително мобилизира фирмите в търсенето на икономични решения при подбора на софтуер.
Free BG Office for Windows е възможност за всяко едно работно място да се реализира икономия от над $500, при това – с продукти с интерфейс на български език.

Цената на диска е 15 лв.

П.П. Това е първата версия на този пакет от програми. В бъдеще се надявам да го допълня с добри и полезни програми за домашна и комерсиална употреба. За съжаление не всички програми са локализирани, но може да се направи нещо за в бъдеще по въпроса.
Не съм направил подобен диск за Линукс защото в дистрибуциите има много програми и потребителите могат направо да си ги инсталират, докато за Windows не е така. Надявам се този диск да бъде полезен. Всякакви въпроси и градивна критика са добре дошли.

Няма коментари (добавете) | 3 624 пъти видяна