ноември 2005


Реших да взема да понапиша какво става в кухнята.

По принцип денс трябваше да излезе новата версия OpenOffice.org 2.0.1, но както винаги явно ще се забавят нещата. Все още не зная всички подобности по нвите неща в тази версия. В момента правя един пач с който да може да се доабви азбучно номериране на кирилица. за сега върви успешно, но има една треска която трябва да оправя и затова няма да го има в тази версия. Надявам се да бъде включвно за следващата 2.0.2 версия която трябва да излезе през февруари. В текущата версия коят трябав да излезе има добавена поправка която дава възможно да се добавят повече от 8 предефинирани типове номериране. За сега са го увеличили на 16, което мисля че е достатъчно за сега.

Също така от тази версия речниците вече няма да са в инсталациите. Това което го правихме до сега не беше много легално. Речниците ни са под GPL лиценз, докато ООо е под LGPL и не трябва да се разпространяват заедно в една инсталация. Молих Радостин ако може да се смени лиценза на LGPL, но той отказа, така че ще трябва да си инсталирате речниците допълнително. Ще ги сложа на сървъра така че да можете да си ги изтеглите и да си ги инталирате през помощника за инсталиране на речници. Помощника вече има превод и на български така че не би трябвало да е проблем инсталирането. Превели сме също така и помощника за инсталиране на шрифтове. Преводите на тези два помощника ще ги има във версия 2.0.1

Това е за сега. Скоро очаквам да излезе билд m142 който май се явява RC версия и предполагам може и да стане финалната версия за пускане ако няма проблеми при тестовете.

Това е за сега. Да се надяваме че скоро ще пуснат 2.0.1

Няма коментари (добавете) | 2 485 пъти видяна

Аз и Софткей България инициатор на „В Обединена Европа с лицензиран софтуер“, представяме за продажба Free BG Office for Windows – компакт диск с безплатни програми, повечето локализирани на български език.

Комбинирането на безплатен и легален софтуер дава прекрасна възможност на отговорните български фирми да реализират значителни икономии и да запазят информационната си адекватност.

Третирането на употребата на пиратски софтуер в рамките на организацията, като данъчно нарушение значително мобилизира фирмите в търсенето на икономични решения при подбора на софтуер.
Free BG Office for Windows е възможност за всяко едно работно място да се реализира икономия от над $500, при това – с продукти с интерфейс на български език.

Цената на диска е 15 лв.

П.П. Това е първата версия на този пакет от програми. В бъдеще се надявам да го допълня с добри и полезни програми за домашна и комерсиална употреба. За съжаление не всички програми са локализирани, но може да се направи нещо за в бъдеще по въпроса.
Не съм направил подобен диск за Линукс защото в дистрибуциите има много програми и потребителите могат направо да си ги инсталират, докато за Windows не е така. Надявам се този диск да бъде полезен. Всякакви въпроси и градивна критика са добре дошли.

Няма коментари (добавете) | 3 603 пъти видяна

Има готова нова временна версия на OpenOffice.org 2.0.1 за Linux (rpm пакети). Също така SDK [Software Development Kit] и URE [UNO (Universal Network Objects) Runtime Environment] за Linux (служат за програмиране към ООо). Вече и SDK-то се компилира за съответната пакетна система на ОС-а. Промените които са направени можете да видите тук. Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България).

Оправени са някои бъгове. Понеже това е вътрешен билд няма създаден дневник на оправените бъгове така че не мога да подам по-подробна информация. Забелязах че са променяли помоща, понеже има сменени много низове по нея. Oт наша страна се оправят дълги низове, грешки в превода, и се добавят преведени низове от помощта.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблемите. Приятно тестване.

Няма коментари (добавете) | 2 384 пъти видяна

Има готова нова временна версия на OpenOffice.org 2.0.1 за Linux (rpm пакети) и Windows (инсталатор, има и само версия на български). Също така SDK и URE за Linux и Windows (служи за програмиране към ООо). Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България). На сървъра в чужбина има 3 билда. На българския сървър версията за Linux е от третия билд, а версията за Windows от първия. За Windows няма езикови пакети, има само базов пакет на английски език и такъв на български език. Колегата явно има някакви проблеми. Надявам се да се оправи бързо.

Оправени са някои бъгове. Понеже това е вътрешен билд няма създаден дневник на оправените бъгове така че не мога да подам по-подробна информация. Забелязах че са променяли помоща, понеже има сменени много низове по нея. Oт наша страна се оправят дълги низове, грешки в превода, и се добавят преведени низове от помощта.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблемите. Приятно тестване.

Няма коментари (добавете) | 2 316 пъти видяна

Тия седмици бях доста зает. OpenFest, оправяне на грешки в преводите, че трявба да се подават новите неща за следващата версия, организиране на рождения ден на малкия, и за капак ми се скапа Интернета в къщи и отваря само някои сайтове. Съответно не мога да отворя нито един, който е свързан с този проект.

Представянето на OpenFest според мен не стана както трябва. Въпреки че останалите твърдят че е било добре. Трябва да направя една презентация за рпедставяне на проекта и да ѝ направя няколко редкации и съответно да напиша едно резюме. Ще трябва също да почна да тренирам малко ораторство. Другият вариянт е да привлечем оратор към екипа който да говори по конференции 🙂

Днес успях да кача новите преводи и да пусна заявката към сайта на ООо от къде да си ги вземат за да ги вмъкнат в кода. до тук сме превели 23% от помощта. Ще трябва повечко усилия да вложим. Добро постижение ще е да преведем цялата помощ до януари. Така за 2.0.2 ще имаме изцяло локализиран ООо. Но ще трябва и още хора. В днешно време май не искат много да помагат хората. То не е и никак лесно. Трябва си обучение, безсънни нощи. Малко са ентусиастите за такова нещо. Все се надявам че ще се появят още доброволци. Дано.

Има направени няколко билда но не съм ги свалял да ги качвам на българския сървър понеже в тях няма отразени промените по превода. Ще сваля първия билд в който са отразени тези промени.

Няма коментари (добавете) | 2 628 пъти видяна