октомври 2005


OpenFest e събитие, посветено на свободния софтуер и софтуера с отворен код, на неговите почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове. Организира се всяка година от Инициативен комитет на българското Сдружение “Свободен софтуер” и организации, фондации и фирми, които подкрепят идеята за такъв празник. Амбицията на организаторите е това да се превърне в ежегоден международен ден на свободния софтуер.

Няма коментари (добавете) | 2 423 пъти видяна

Днес (26.10) бях потресен как един човек може да съсипе реномето си за няколко минути. Един човек от който не съм очаквал подобно държание и език. Човек който уважавах за труда който е вложил и информацията която е преоставил за кирилизацията на Windows. Не зная какво е довело до това изкривяване на вовечността в него, но то разклати из основи моето уважение към него. Подобно обиждане към човек който не познаваш и не си направил труда да опознаеш не съм виждал. Този човек за който пииа е Генади Атанасов или по-известен под псевдонима „Инжинере“. Днес той многократно обиди не само мен, но и един човек донесъл на българското Интернет общество извънредно много. Изпратих му последно предупреждение, че ако не се извини на Михаил Балабанов, ще публикувам всичките му словоизлияния, показващи неговата истинска същност, тук. (още…)

Няма коментари (добавете) | 21 240 пъти видяна

Днес с Мишо добавихме превед на български език в макрос помощниците за иснталиране на речници и шрифтове в OpenOffice.org. Засилил съм ги към автора да се надяваме че ще ги включат в следващата версия на OpenOffice.org

Няма коментари (добавете) | 2 399 пъти видяна

Конвертирах rpm пакетите с alien до tgz пакети. Качил съм ги на сървъра. Ако някой може да ги пробва и да сподели дали работят без проблеми ще съм много благодарен.

Няма коментари (добавете) | 2 910 пъти видяна

Днес най-сетне излезе дългоочакваната нова версия на OpenOffice.org. Надявам се чакането да си е заслужавало.

  Направено е много по подобяването на този чудесен продукт.

 • добавени са множество нови възможности;
 • пренаписан е модула за презентации (Impress) и рисуване (Draw), като външния вид е много променен в ползва на по-лесна работа;
 • подобрена е работата с документи на MS Office, но не е на 100%. Все пак те ползват затворени стандарти и това което е постигнато в OpenOffice.org е наистина внушително;
 • добавени са CustomShapes които са подобни на AutoShapes в MS Office;
 • разширни възможности на експорта към PDF файловият формат;
 • нова разширена програма за работа с бази от данни, като се поддържа работа и с файлове от MS Access;
 • помощник за създаване на циркулярни писма;
 • възможност за създаване на вложени таблици;
 • възможност за цифрово подписване на документите;
 • поддръжка на XForms;
 • добавен е файлов филтър за WordPerfect;
 • 65,536 реда в Calc;
 • добавено е DataPilot, което е подобно на PivotTable в MS Excel;
 • използване на характерния за съответната операционна система начин на инсталиране;
 • интеграция към десктоп обкръжението на съответната операционна система;
 • и мн. др.

Благодарение на Павел Яник и колегите от freeBSD порта, има компилирани локализирани версии за Linux (rpm и deb), Windows (инсталатор), FreeBSD (версия 5.4 и 6) и MacOS X. Можете да ги намерите на този адрес.

Според обновеният план за изданията, се очаква на 28 ноември да излезе версия 2.0.1, а на 27 февруари 2006 година – версия 2.0.2.

Желая на всеки приятно използване на този чудесен продукт и винаги сте добре дошли да зададете вашите въпроси и съобщения за грешки в пощенските списъци или форумите.

Няма коментари (добавете) | 2 612 пъти видяна

Има компилирани версии за Linux (rpm и deb пакети), Windows (инсталатор) и версия за FreeBSD (6 и 5). Също така и SDK и URE за Linux и Windows (служат за програмиране към ООо). Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България). Очаква се тази версия да е доста стабилна за работа, почти всички бъгове трябва да са изчистени. Тук са описани какви бъгове са оправяни.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за текстове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблеми. Приятно тестване.

П.П. Искам да уточня че билдовете не ги правя аз. Единствено ще направя билд за Линукс когато излезе финалната версия. Ще го направя защото искам да включа възможността за буквено номериране на кирилица. Надявам се да работи с финалата версия, преди работеше. Понеже нямам MS Visual Studio 2003 .Net няма да мога да го комипирам с тази добавка и за Windows.

П.П.П. За Windows има пълна версия на английски/български език и езикови пакети за английски/български език. За Linux има два архива, които са съответно пакети с версия на български език + езикови пакети за английски език и архив пакети с версия на английски език + езикови пакети за български език. За FreeBSD (версии 6 и 5) еизковите пакетите са отделни, както е при Windows версията. Основни инсталации на български и английски език и езикови пакети за български и английски език.

П.П.П.П. За freeBSD не съм качил още всичките файлове понеже в момента ги качват на сървъра в чужбина. Надявам се до утре да са налице.

Няма коментари (добавете) | 2 399 пъти видяна

1 year Днес проекта OpenOffice.org на български език навършва една година от официалното си пускане.
Екипът постигна доста неща до сега. Едно от тях е интеграцията на превода на интерфейса в кода на OpenOffice.org. Също така благодарение на Павел Яник, има периодични билдове за Linux и Windows, и понякога за Mac OS X. От известно време има и билдове за FreeBSD 5.4 и 6.0 благодарение на интеграцията на превода в кода. Правят ги разработчиците на порта към FreeBSD за което сме им много благодарни.
Освен уеб страница на официалния сайт на OpenOffice.org, имаме пощенски списъци и форуми в които всеки да може да сподели мнение и препоръки.
(още…)

Няма коментари (добавете) | 2 956 пъти видяна