декември 2005


Вчера – 21.12.2005 г., само 8 седмици след официалното излизане на OpenOffice.org 2.0, излезе нова версия. Тя е резултат от новоприетата политика на по-кратък жизнен цикъл за издаване на версия. Поправени са множество бъгове, и са добавени нови възможности. За да сме напълно честни трябва да се отбележи, че все още има някои бъгове, но критичните такива са отсранени. Следващата версия също ще бъде пусната след подобен кратък период, така че отсраняването на бъговете ще бъде бързо. В очакваната версия 2.0.2 освен поправките на бъгове също така ще бъдат добавени нови възможности, като едно от тях се надявам да бъде азбучното номериране на български език.

Новата версия можете да я изтеглите както винаги от обичайното ѝ място. За момента има версия за GNU/Linux (rpm и deb пакети, ако някой има желание да генерира от тях пакети за Slakware е добре дошъл), Windows и Solaris Sparc ОС. Скоро ще бъде качена версия за MacOS X, и се надявам да има версия и за FreeBSD 5.4/60.

Желая ви приятно използване на новата версия.

П.П. Понеже речниците за проверка на правописа, сричкопренасяне и синоними се разпространяват под GPL лиценз, те не могат да се разпространяват заедно с инсталацията на OpenOffice.org. Т.е. те трябва да се инсталират допълнително. За целта има създаден помощник за тяхното инсталиране. Скоро ще сложа връзка за сваляне на пакета с речници и с помощта на този помощник ще можете да си инсталирате речниците.

П.П.П. За ентусиастите които имат желание да изпробват междинни билдове, да тестват и да докладват проблеми, могат да следят новините тук.

Няма коментари (добавете) | 2 515 пъти видяна

Качих кандидат версиите за freeBSD. Можете да ги намерите на стадартния адрес.

П.П. В момента се подготвя петата кандидат версия. Скоро ще бъде качена на сървъра.

П.П.П. Пачът за азбучното номериране върви добре. Сигурно няма да влезе в 2.0.1, но се надявам да стане за 2.0.2. Мишо е направил предложение да се направят малко по-глобално нещата. Т.е. да се добави настройка чрез която да се създават номерации, така потребителя ще моеж да си задава каквато си иска поредица за номерация.

Няма коментари (добавете) | 2 394 пъти видяна

Готова е четвъртата кандидат версията на OpenOffice.org 2.0.1 за Linux (rpm и deb пакети, en-bg е английски + български език, bg-en е български + английски език) , Windows (основни инсталции на английски и български език и съответните езикови пакети) и версия за Solaris Sparc (пълна версия на английски език и добавка за български език). Също така има SDK за Linux и URE за Linux и Windows (служат за програмиране към ООо). Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България).

Пълният списък с поправените грешки и добавените нови възможности можете да намерите тук. Все още излизането на крайната версия на OpenOffice.org 2.0.1 се отлага поради многото неоправени бъгове. Предполагам че излизането може да бъде отложено дори за след Нова година, понеже покрай празниците потребтиелите нямало да седнат да обновяват софтуера си. Но ще видим какво ще стане на края. За сега сме в очакване.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблемите. Приятно тестване.

Проектът е отворен за всеки доброволец, който имат желание да помага. Проекта има нужда от създаване на екип за контрол по качеството. Така че който има желание да участва в този екип може да ми пише на пощата ми в АБВ.

Няма коментари (добавете) | 2 520 пъти видяна

Готова е втората кандидат версията на OpenOffice.org 2.0.1 за Linux (rpm и deb пакети, en-bg е английски + български език, bg-en е български + английски език) и Windows (основни инсталции на английски и български език и съответните езикови пакети). За разнообразие има и версия за Solaris Sparc (пълна версия на английски език и добавка за български език). Също така има SDK и URE за Linux (служи за програмиране към ООо). Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България).

За този билд все още няма пълен списък с оправените бъгове и новите неща.Все още излизането на крайната версия на OpenOffice.org 2.0.1 се отлага поради много неоправени бъгове. Предполагам че излизането може да бъде отложено дори за след Нова година, понеже покрай празниците потребтиелите няма да седната да обновяват софтуера си.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблемите. Приятно тестване.

Проектът е отворен за всеки доброволец, който имат желание да помага.

Няма коментари (добавете) | 2 272 пъти видяна

Готова е кандидат версията на OpenOffice.org 2.0.1 за Linux (rpm и deb пакети, en-bg е английски + български език, bg-en е български + английски език) и Windows (основни инсталции на английски и български език и съответните езикови пакети). Също така е готово и SDK и URE за Linux (служи за програмиране към ООо). Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България).

Пълния списък с оправените бъгове и новите неща можете да намерите тук. За сега излизането на крайната версия на OpenOffice.org 2.0.1 е отложено за началото на декември. Да се надяваме, че няма да има ново отлагане и ще успеят да отстранят проблемните бъгове.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Можете да пишете в пощенския списък за проблемите. Приятно тестване.

Няма коментари (добавете) | 2 319 пъти видяна