2006


Версията на OpenOffice.org 2.1 е вече качена на българския сървър от където можете да си го дръпнете. Има версия за windows и linux32/64 (rpm и deb за сега). Ако се направят версии за freeBSD и за MacX ще ги кача и тях.

П.П. Извинявам се за забавянето. В момента съм доста натоварен. Мигрирам хостинга и нещата не минават така гладко както ми се искаше. Можете да забележите по този блог :). Има още за оправяне докато си върне стария вид. Също и преправяме малко структурата по нашата част на openoffice.org и скоро нещата ще бъдат пуснати. Преведени са няколко допълнителни страници. Ще има нова начална страница и промени по менютата. Също така се опитвам да подкарам и тракер на който да качваме торенти за сваляне на OpenOffice.org за да се облекчи малко сървъра при пусканията, за да не прегрява. Това е. Надявам се да успе да звърша всичките неща в най-кратък срок. Дано почивките по празниците да ми помогнат. То и семейството иска внимание, но дано се разберем.

Желая ви приятно използване на новата версия на OpenOffice.org

Няма коментари (добавете) | 3 338 пъти видяна

OpenFest e годишна специализирана конференция за свободен софтуер и софтуер с отворен код, свободно изкуство и свободното споделяне на знания. Организира се от общността на потребителите и привържениците на свободния софтуер и култура в България с участието на Фондация „Отворени проекти“, Сдружение “Свободен софтуер”, “Интернет общество” – България, Creative Commons България, Linux Professional Institute и много други.

Няма коментари (добавете) | 2 828 пъти видяна

В първия ден на OpenFest 2006 ще проведем един workshop за OpenOffice.org Writer. Освен мен ще дойде и Михаил Балабнов, който ще подготви нещата за по-напреднали потребители. Надявам се да успеем да покажем на хората, че не е толкова трудно да се използва тази програма за направата на документи. Надявам се да се представим добре 🙂

Няма коментари (добавете) | 2 779 пъти видяна

2 year Днес проекта OpenOffice.org на български език навършва две години от официалното си пускане.

С какво можем да се похвалим? Успешно успяваме да поддържаме превода на графичния интерфейс, като се поправят тук-там някои грешки. Превода на помощта върви бавничко с малки крачки, но упорито копаем по малко. Доста промени имаше по низовете там и доста проблеми създава това при синхронизация. Помощта е преведена вече малко над половината, което мжете да видите и от статистика по превода. Друго което постигнахме, това е да се вмъкне код в ООо, който позволява да има буквена номерация на кирилица.

Поддържат се 4 типа номериране:

  1. А, Б, В, …., Аа, Аб, Ав
  2. а, б, в, …., аа, аб, ав
  3. А, Б, В, …., Аа, Бб, Вв
  4. а, б, в, …., аа, бб, вв

Също така се надявам да намеря малко време и да направя малки уроци за начинаещи по експлоатация на OpenOffice.org, като ще бъдат във вид на флашчета. Също така ни очаква и превода по ръководството, но за там ще ни трябват хора които за сега липсват.

Уеб страницата ни на официалния сайт на OpenOffice.org както и пощенските списъци и форуми очакват вашите мнения и препоръки.

Предстоят още много задачи за в бъдеще, които се надяваме да направят OpenOffice.org още по-достъпен на български език.

Няма коментари (добавете) | 3 181 пъти видяна

6 year Днес проекта OpenOffice.org навършва 6 години от неговото създаване. Много вода изтече от тогава и много беше постигнато. Етапите на неговото развитие можете да видите на страниците в Укипедия. Продуктът вече се използва от милиони потребители, както обикновени хора, така и държавни администрации. Възможностите му се подобряват с всяка версия все повече и повече, като редовият потребител може да поиска функционалност, и да я получи. Нещо което е трудно осъществимо за затворените проекти.

Освен своя юбилей, днес е пусната официално и най-новата версия на OpenOffice.org – 2.0.4.

Новите възможности, оправени бъгове и подобрения включват:

  • разширено управление на PDF
  • директен експорт към LaTex
  • вградени записи в Base
  • нова функционалност в Calc и Impress
  • Mac OS X (X11) използва системните шрифтове
  • и много др.

Най-значимото от всичките е усъвършенстването на разширенията. Хвърлени са много усилия и труд за да може всеки разработчик лесно да създава разширения за OpenOffice.org. Така че всеки е добре дошъл да създава разширения 🙂
За тези които иската да научат повече за това могат да посетят проекта за разширения.

През почивните дни ще бъдат качени версите за GNU/Linux (32bit и 64bit) и Windows на сървъра на Спектрум. Като бъде направено ще добавя послепис към тази статия. За тези които искат да разберат по-подробно какви са направените промени могат да се задълбаята на тази страничка :).

До скоро

Няма коментари (добавете) | 3 964 пъти видяна

Готова е третата кандидат версията на OpenOffice.org 2.0.4. Има билд за Linux32 и LinuxAMD64 (rpm и deb пакети, en-bg е английски + български език, bg-en е български + английски език) и Windows (основни инсталции на английски и български език и съответните езикови пакети). Също има SDK и URE за Linux, LinuxAMD64 и Windows (служи за програмиране към ООо), за тези които биха се заинтересували. Можете да ги изтеглите от тук (чужбина) или тук (България). Ако не изкочи някой голям бъг, тази кандидат версия ще бъде и крайната версия на ООо.

За сега не мога да открия списък с оправените бъгове и новите.

Моля всеки, който има желание, да съобщава за правописни грешки или за низове които не се побират. Трябва само да опишат подробно къде е това. Ако срещнете някой бъг или грешка при превода можете да пишете в пощенския списък за проблема. Желая ви приятно тестване на тези които имат желание за това. Надавам се да има такива, защото и от нас потребителите зависи този продукт да бъде качествен.

П.П. Това ще е последната версия сот типа x.y.z. Следващите версии ще бъдат от типа x.y понеже се оказва че във всяка следваща версия има и по нещо ново, а не само оправени бъгове. Затова ООо общността взе решение да се ползва този начин на версия.

Няма коментари (добавете) | 2 685 пъти видяна

Проекта за документация на OpenOffice.org заедно със съдействието и спонсорството на Worldlabel обявиха състезание за шаблони и картинки.

Съзтезанието започва от 13 септември до 13 октомври 2006 г. в 23:59EDT (GMT-4) ч. Предложения получени след 23:59EDT (GMT-4) часа на 13 октомври 2006 г. няма да се приемат. Наградите ще бъдат обявени на 1 ноември 2006.

(още…)

Няма коментари (добавете) | 10 012 пъти видяна