Днес реших малко да си излея душата, така да се каже. Повод за това е показната акция за „борба с пиратството“. Нарочно го написах в кавички, защото това наистина е едно голямо замазване на очите на европейските чиновници, но съм сигурен че те не са толкова тъпи за колкото ги мислят нашите управници. Защото след като няколко седмици от ЕС им казват че не виждат реални резултати на нашата съдебна система, няма осъдени престъпни босове, няма осъдени подкупни чиновници, нашите хубусници решават да пробутат за изкупителни жертви някви тинейджъри. Така ли се бори с пиратството бре джанъм? Защо не накарахте всички тракери да си разчистят съдържанието и да разкарат пиратските неща? Защо не ударихте сергийките на пл. „Славейков“?

Най-интересното е, че по разни новини се пишат откровенни глупости и хората четат и цъкат с език.
Ето например една сататия от която да погледнем този цитат:

При направения обиск в дома на А.С. е открит компютър в работен режим с харддиск от 500 гигабайта, както и общо 350 DVD и CD диска с над 15 терабайта нелицензирани софтуер, филми и музика.

А бе хора вие можете ли да смятате или не сте ходили на училище? Как ги събрахте 15 терабайта на 350 DVD и CD диска? То бива, бива, ама една елементарна математика да не знаеш.

А най-голямата изцепка беше, че след ареста, се оказва, че най-глемите потребители се оказват от държавната администрация, според dnes.dir.bg.
Цитат от статията:

Вчера стана известно, че от компютри в няколко министерства и големи държавни агенции се извършва почти половината от трафика на пиратска продукция. Това се казва в цитиран от в. Дневник анализ на един от най-популярните в България посредници за обмяна на информация през интернет Arenabg.com (който според някои съобщения също е под наблюдение). Държавни ведомства са направили близо 47% от общия трафик от нелегално споделяните файлове на техния тракер. Първите три имена в списъка са Министерството на финансите с генериран трафик от 411 терабайта, следвано от Националния осигурителен институт с двойно по-голям обем от 873 терабайта и МВР – с 544 терабайта, главно хитови и порнопродукции. Най-изявените ъплоудъри в българското интернет пространство използват международния канал на правителствените мрежи, чийто основен доставчик е БТК.

Още по-гениална е реакцията на съответните служби. За да не бъда голословен ето цитат от поредната статия с предприетите действия:

„Въпреки действащите в министерство на финансите вътреш?ни правила за правата и задълженията на потребителите от Министерството и системните администратори, използващи компютърната среда на министерство на финансите, утвърдени със Заповед на министъра на финансите № 468/11.05.2004 г., регламентиращи достъпа до Интернет, след публикациите бяха взети следните спешни мерки:

1. Извършена бе внезапна проверка на компютърната среда на Министерство на финансите и бяха унищожени всички открити файлове в нарушение на вътрешните правила;

2. Извършена бе забрана на достъпа до сайтове, които предлагат съдържание в нарушение на закона за авторските права;

3. Започна проучване на техническо решение за облекчаване на процеса при ограничаване на достъпа до новопоявяващи се Интернет-сайтове с нерегламентирано съдържание чрез специализиран софтуер, както и анализ на регистриращи файлове за ползван Интернет-трафик. Тази мярка ще се реализира във възможно най-кратки срокове.

Значи какво става тук? Простосмъртния гражданин ще бъде съден за сваляне на филми, музика и др., а държавния служител, който смукал най-много, нищо. Е къде е тука справедливия съд бре хора? Аршина ви нещо много различен. Ако свалянето на филми и музика чрез торент клиенти е подсъдно, защо унищожавате намерените файлове по компютрите? Това не е ли унищожаване на доказателства? Европейските чиновници не пасат трева и няма да се хванат на евтините ви номера господа управници. За съжаление ще го отнесем ние, простите граждани на тази изстрадала страна. И дано тези високомерни управници се усетят най-сетне защото хорското търпение си има граници. Не ми се мисли какво ще стане ако на народа му прекипи. Моля се това да не става, а овреме да се усетят господата управници, защото е срамно да се бият гражданите на една страна помежду си.
А може би това е целта на някой? Да избухнат размирици в страната, за да се използва като предлог, да затегнат контрола на населението.
Дано да не става.

Няма коментари (добавете) | 3 082 пъти видяна