7 year
Сигурно много се питат какво стана с OOXML файловия формат на Microsoft (надявам се поне един-двама да се питат :)). За тези, които не са следили акцията – Microsoft не успяха да прокарат техния файлов формат по бързата процедура. Не събраха нито нужните положителни гласове, а и получиха повече от необходимото отрицателни такива. Следващата стъпка, която предстои, е някъде през февруари 2008 година да се проведе среща. На тази среща Microsoft ще направят презентация на промените, които евентуално са направили, за подобрят формата така че някой да си промени отрицателния глас на положителен. На мен лично ми е чудно как се прави презентация на спецификация от 6000 страници, но явно има начин. Предполагам че ще се спрат на проблемите, заради които някои национални институти по стандарти (за съжаление нашия продажен институт не е сред тях) гласуваха отрицателно, и ще се опитат да ги убеждават, че това са нови възможности, а не бъгове. Но въпреки това проблемите хич не са малко на брой и не са незначителни. Нарушават се доста други страндарти в този техен формат, много ограничения и т.н. и т.н. Който има желание да разгледа всичките проблеми може да го направи на тази страница. Вляво има група Spec Issues където по групи са изброени проблемите.
Овновните проблеми са 9 и можете да ги видите тук.
Сигурно се питате какво ни засяга всичко това нас. Ами , оказва се, че както някоя страна може да промени нейния отрицателен глас в положителен, така може да промени положителния глас на отрицателен.
Преди няколко дни получих писмо от Доминик Олевински, който ме пита:

I wonder whether the Bulgarian open/free software community have tried to challenge decision on OOXML and whether there are any chances of succeeding in it?!

За тези които не разбират английски:

Чудя се дали българската общност за отворен/свободен софтуер се е опитвала да атакува решението относно OOXML и дали има шансове да се успее в това?!

Сигурно много ще си кажат, че това е загубена кауза. Може и да са прави. Но мисля че все пак трябва да се опитаме да направим нещо. Взетото решение не е окончателно и може да се промени. Това е факт. факт е и че това решение е взето против правилата. Въпросът е, можем ли да предизвикаме достатъчно шумни дебати по този въпрос? Вярно че в нашата мила родина се случват големи глупости последните месеци и повечето хора тези неща не ги вълнуват, но ние можем ли да направим нещо?
Другият въпрос, който не е по-малко маловажен, е какви са критериите за да мине ООXML. Това ще се постарая да го разбера. А междувременно ако някой има добри идеи да не се стеснява и да ги сподели. Също всякаква информация по въпроса свързана с нашия добър иститут по станартизация е добре дошла. Ако някой има познати там да разръчка, да поразпита – гарантирам анонимност ако има нужда.
Няма коментари (добавете) | 4 185 пъти видяна