Цели на проекта

Публикувано от Христо Христов 
Изпратете тази страница Изпратете тази страница
1 звезда2  звезди3  звезди4  звезди5  звезди (1 гласа, средно: 5,00 от 5)
Печат на страницата Печат на страницата

Първо искам да уточня че този проект не се занимава със същинската разработка на OpenOffice.org.

Основната цел на този проект е да се създаде общност на OpenOffice.org, която да направи по-лесно използването му за говорещите на български език.

От своя страна тази основна цел се разделя на няколко по-малки цели. А именно. Главна подцел е интернационализацията на OpenOffice.org на български език. Това включва локализация и превод на интерфейса и помощта на български език. За сега това не е завършено окончателно още. За старата версия от дървото 1.1.х е преведен само потребителският интерфейс. За помощта няма да се отделят ресурси за превод защото има нова основна версия. За новата 2.х серия потребителския интерфейс е преведен, а помощта в момента е в процес на превеждане.

Друга цел е създаване на проект в самия OpenOffice.org сайт, където да има информация на български език. Тази цел е постигната, като само трябва да се доразвива и поддържа. пма създадени форуми и пощенски списъци в които потребителите могат да публикуват своите въпроси и препоръки. Освен това има създаден дневник (блог), в който периодично се публикуват новини, ежедневни случки и др.

Освен превод на интерфейса и помощта, има допълнително много помощна литература, която може да се преведе и да е от ползва на потребителите. За сега все още нямаме необходимите ресурси за да извършим този превод. Ако успеем да съберем още хора, след като се преведат тези материали, може да се издадат във вид на книжка, която би била полезна на много потребители, а също така чрез средствата от продажбата ще да се финансират други дейности на този проект.

Друга цел, която трябва да се реализира в близко бъдеще, е създаването на екип по контрол на качеството. В момента няма строго изграден такъв. Трябва да се намери ръководител, който да поеме няколко човека, които да понапишат малко скриптове за автоматизация на тестването на OpenOffice.org и да проверяват за визуални проблеми с преведения интерфейс.

Следващата цел е представяне на OpenOffice.org сред обществото чрез изнасяне на лекции, семинари и др. такива. Много хора все още не знаят че има свободна алтернатива на MS Office, което трябва да се промени.

Следваща цел, която е доста важна, е организиране на продажба на CD-та и платена поддръжка. Продажбата на CD-та е необходима защото не всеки има достъп до пнтернет. Поддръжката е важна за да може OpenOffice.org да пробие във фирмите и учрежденията. Също така чрез приходите от тези неща ще могат да се спонсорират други дейности на проекта. Основна задачка на тази цел е мигриране на ДА на OpenOffice.org, а това без поддържка няма как да стане. Тъй като проекта няма необходимите ресурси за организирането на подобно нещо, можем да събираме информация за фирми които биха предоставили такава поддръжка. Така всеки потребител, който преглежда сайта на проекта ще може да се информира от къде може да си закупи платена поддръжка.

Това са целите ни в общи линии. Всякакви коментари, предложения, забележки са добре дошли. Можете да ги напишете, като коментари или да пишете в някой от пощенските списъци на проекта или във форумите.

П.П.: Статията подлежи на редактиране.

Кометнарите са забранени.

Коментарите са изключени за Цели на проекта
11 029 пъти видяна